Ilman menneisyyttä ei voi olla tulevaisuutta
Tänään haluan jakaa kanssanne ajatuksia, jotka ovat kumpuneet eilisestä inspiroivasta #RomanoMission seminaarista Helsingin Kansallismuseon tiloissa. Seminaari käsitteli Suomen romanien historiaa, ja oli yksi niistä harvinaisista tilaisuuksista, jotka sai minut tuntemaan kiitollisuutta, liikutusta ja toivoa yhtä aikaa. Kiitos osallistujille ja Pia; teidän ansiostanne silmäkulmiin nousi liikutus, mutta myös iloa.
Suomen romanien historia - peili tulevaisuuteen
Suomen romaniväestö on osa monimuotoista kulttuurista maisemaa, joka on rikastuttanut Suomea jo vuosisatojen ajan. Heidän historiaansa leimaa sekä yhteisöllisyys että monenlaiset haasteet, kuten syrjintä ja marginalisoituminen. Tämä historia ei ole vain menneisyyttä; se on peili, josta voimme nähdä tulevaisuuden mahdollisuudet ja haasteet.
Elämää sukupolvien takaa - seminaari
Eilinen seminaari, joka oli osa Elämää sukupolvien takaa -projektia, tarjosi monipuolisen katsauksen romanikulttuurin rikkaaseen perintöön ja sen merkitykseen nykypäivänä myös vaikuttavan katsauksen Suomen vanhimman romanijärjestön tekemään työhön. Seminaari toi yhteen eri alojen asiantuntijoita, jotka avasivat näkökulmia romanien historiaan, kulttuuriin ja yhteiskunnalliseen asemaan. Se oli kuin aikamatka, joka ulottui menneisyydestä tulevaisuuteen, ja joka herätti kiitollisuuden tunteita.
Kiitosmieli ja tarve muutokselle
Kiitollisuus on voimakas tunne. Se saa meidät arvostamaan sitä, mitä meillä on, mutta myös näkemään, mitä vielä tarvitaan. Eilinen seminaari oli herätyskello. Se muistutti meitä siitä, että vaikka olemme saavuttaneet paljon, on vielä paljon tehtävää. Tarvitsemme muutosta, joka ei ole vain pintapuolista, vaan joka ulottuu syvälle yhteiskunnan rakenteisiin.
Tulevaisuuden rakentaminen
Ilman menneisyyttä ei voi olla tulevaisuutta. Tämän perään kyseli aikanaan - jo edesmennyt Mission pitkäaikainen patriarkka - sosiaalineuvos Väinö Lindberg. Jos jotakin tulevaisuudesta voi sanoa, niin sen, että yllätyksiä on luvassa lisää." sanoo Sitran tulevaisuusasiantuntija Mikko Dufva. Maailmassa on tällä hetkellä isojen muutosten aika, joita isot kriisit ovat vauhdittaneet harppauksilla. Menneisyys antaa meille työkalut ymmärtää nykyhetkeä ja rakentaa tulevaisuutta. Suomen romanien historia on osa tätä yhtälöä. Se on sekä muistutus haasteista että inspiraatio tulevaisuuden mahdollisuuksista.
Elämme murrosaikaa, joka koskettaa meitä kaikkia, mutta erityisesti romaniväestöä, joka on jo vuosisatojen ajan kokenut monenlaisia yhteiskunnallisia muutoksia ja haasteita. Vanha normaali, johon moni saattaa kaivata paluuta, ei ole aina ollut ystävällinen kaikille. Kuitenkin, tulevaisuus on avoinna; se ei ole kiveen kirjoitettu, ja meillä on mahdollisuus vaikuttaa siihen.
Tämä murrosaika tarjoaa tilaisuuden tarkastella rakenteita ja toimintatapoja, jotka ovat vaikuttaneet romaniväestön asemaan yhteiskunnassa. Se antaa meille myös mahdollisuuden keskittyä tulevaisuuden toimiin, jotka voivat viedä meidät kohti inklusiivisempaa ja oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa. Tämä näkökulma ei ainoastaan tuo toivoa, vaan myös toimijuutta, joka on erityisen tärkeää näinä epävarmoina aikoina.
Kun puhumme tulevaisuuden mahdollisuuksista, puhumme myös mahdollisuudesta korjata historiallisia vääryyksiä ja rakentaa siltoja eri yhteisöjen välille. Tämä on aika, jolloin voimme yhdessä kirjoittaa uuden luvun romanien ja koko Suomen yhteisessä historiassa."
Tämä blogiteksti on omistettu kaikille niille, jotka uskovat yhdessä rakennettavaan muutokseen ja parempaan tulevaisuuteen. Yhdessä voimme saavuttaa sen.