Olen vielä ’miksi’-iässä

24.10.2021

Maailman johtavin johtajuusguru (Maxwell) sanoo, että miksi -kysymys on johtajan yksiä tärkeimpiä kysymyksiä. 

Tutkimusten mukaan sana "miksi" tulee lasten kieleen suurin piirtein samassa iässä kaikkialla maailmassa. Ai, että miksi? Siksi, että uteliaisuus on oppimisen, ja jopa elämisen ehto. Ellei sinussa ole tarpeeksi uteliaisuutta et voi oppia mitään ja se voi voi olla suorastaan hengen vaarallista.

Jos maailmassa ei olisi ollut uteliaita ihmisiä, meillä ei olisi henkiä pelastavia rokotteita, ei valokuvia Marsista, eikä moniakaan niistä huikeusta asioista, jotka ovat tätä päivää lähes meidän kaikkien elämässä. 

Uteliaat ihmiset ovat pääsääntöisesti ennakkoluulottomimpia ihmisiä, heitä kiinnostaa kaikki uusi, ’outo’, tuntematon ... ja ehkä juuri siksi he ovat myös sosiaalisesti helposti lähestyttäviä, ’tunkeileviä’ ja aikaansaavia.

Uteliaisuus ei ole vain joidenkin erityisten käyttövoima. Se koskee oikeasti meitä kaikkia. Oletko koskaan miettinyt, miten paljon käytät päivittäin aikaasi "tavallisiin" asioihin kuin uusien kenkien, reseptien, kudontamallien etsimiseen, hintavertailuihin, päivittäisuutisten tavailuun, somen selailuun, kirjojen ja lehtien lueskeluun tai mihin tahansa, mikä ei suoranaisesti liity syömiseen tai muulla tavoin hengissä pysymiseen. Olet utelias ja tahdot tietää. 

Niinpä niin! Hämmästyttävän suuri osa kaikesta tästä "muusta" kietoutuu tavalla tai toisella juuri uteliaisuuteen: mitä, miksi, miten, milloin...