Onko paras romani näkymätön romani ?

25.10.2023

Kysymys "Onko paras romani näkymätön romani?"oli erään suuren koulutusorganisaation rehtorin esittämä joitakin aikoja sitten. Kysymys alkuun järkytti minua sisäisesti, mutta tovin kuluttua ymmärsin sen olevan todella oivaltava. Hetken hiljaisuuden jälkeen vastasin sydämestäni: "Tahdon olla ihminen, romani." Minun ei tarvitse muuttua tummasta vaaleaksi tai värikkäästä värittömömäksi. Voin ja saan tai paremminkin minun pitää säilyttää juureni; se kuka minä olen etnisyyteni kanssa. 

Presidentti Halonen yhdessä romaninaisten kanssa Kulttuuritalon juhlissa 2018. Kuva Niina Mäenpää


Maailmalla nouseva antisemitisti nostattaa jälleen historiasta tutun antigypsismin. Toivon sydämestäni, ettei enää koskaan. 

Kun meneiden viikkojen aikana olen selannut somevirtaa, sydämeni tuntuu raskaalta. Tämä on vihje siitä, että olen lähestymässä totuutta ja rehellisyyttä, sillä epäoikeudenmukaisuus ja rasismi paljastuvat monissa rakenteissa. Maailmalla nouseva antisemitisti nostattaa jälleen historiasta tutun antigypsismin. Toivon sydämestäni, ettei enää koskaan.  

Suomen romanivähemmistön oikeudet ja velvollisuudet

Suomen romanivähemmistö on pieni, noin 10 000 hengen popula, minkä historia Suomessa on pitkä. Heillä on samat oikeudet ja velvollisuudet kuin muillakin suomalaisilla. Kuitenkin, vaikka Suomi on edelläkävijä romanipolitiikassa, perusasioissa kuten asumisessa, työllisyydessä ja yhdenvertaisuudessa on yhdenvertaisuudessa saatikka tasavertaisuudessa vielä isoja puutteita.

Eurooppalaiset arvot ja romanien kohtelu

Romanit ovat Euroopan suurin ja syrjityin vähemmistö. Romanivastaisuus on kasvussa, ja se on koko Euroopan yhteinen ongelma. Suomi on edelläkävijä romanipolitiikassa, mutta paljon on vielä tehtävää.

Rakenteellinen syrjintä on monesti näkymätöntä mutta sitäkin tuntuvampaa

Rakenteellinen syrjintä on vaikeampi tunnistaa mutta yhtä tuhoisaa kuin näkyvä syrjintä. Se voi olla tahatonta tai tarkoituksellista, ja sen vaikutus ulottuu yksilöiden mahdollisuuksiin koulutuksessa, työelämässä ja yhteiskunnassa.

YK:n ihmisoikeusjulistus korostaa, että kaikilla on oikeus vapauteen ja tasavertaisuuteen, ja tämä periaate pitäisi olla voimassa myös romaniyhteisöissä 

Sisäinen syrjintä haastaa romaniyhteisön

Syrjintä ei ole vain ulkopuolelta tulevaa; myös sisäinen syrjintä on haaste. YK:n ihmisoikeusjulistus korostaa, että kaikilla on oikeus vapauteen ja tasavertaisuuteen, ja tämä periaate pitäisi olla voimassa myös romaniyhteisöissä. Tämä monimuotoinen ja vaikea kokonaisuus haastaa jokaisen yhteisön yksilön ja myös meidät järjestö- ja vaikuttajaihmiset. Voimme ummistaa silmät tai tuomita sen. 

Me olemme tarvittava muutos

Olen ratkaisukeskeinen ihminen. Uskon, että romaniyhteisössä on valtava potentiaali, joka odottaa vapauttamista. Asenteiden muutos tapahtuu kohtaamisten kautta, mutta myös viranomaisten on puututtava syrjintätilanteisiin.