Romaneina tahdomme olla osallisia itseämme koskevissa asioissa, emme enää pässinä narun päässä.
Olen viimepäivät ollut keskusteluissa joidenkin järjestöjen kanssa, joidenka hankkeiden yhtenä kohderyhmänä ovat romanit. Ja olemme käyneet keskusteluissa läpi, miksi romanit ovat valikoituneet hankkeiden yhdeksi kohderyhmäksi sekä miten tarve ja niistä nousevat tavoitteet on tarkoitus saavuttaa.
Aikaisemmin - eikä tarvitse niinkään montaa vuotta mennä taaksepäin - romanit olivat mainittuna monissakin hankkeissa yhtenä kohderyhmänä mutta itse yhteisöllä ei ole ollut mitään tietoa saatikka, että olisivat olleet millään tasolla edes suunnittelemassa niitä. Joku ja jotkut käärivät meistä saadut apurahat ja romaniyhteisö ei hyötynyt mitään - ei jäänyt edes näppejä nuoltavaksi. Onneksi valveutuneet toimijat eri romanijärjestöistä ottavat nykyään nopeasti kiinni tällaiset ajoittain melko villitkin tutkimuskohteeksi asettamiset tai hankkeet, joissa kukaan virallisista tahoistamme ei ole mukana.
Romaniyhteisön ympärillä pyörii todella paljon monenlaista tutkijaa ja hutkijaa, jotka tahtoisivat tarkastella suurennuslasilla yhteisöämme syystä jos toisesta. Paljon on hyviä hankkeita ja tutkimuksia, joissa on ja olisi tärkeääkin olla mukana, jotta niistä saatu tieto edistäsi tomaniyhteisön asioita mutta paljon on myös niitä, missä romanit ovat vain hanketeknisistä syistä mainittu mukana, jotta mahdolliset rahoituskanavat aukevat paremmin.
Tänäpäivänä kulttuurisensitiivisyys meille tarkoittaa mm. sitä, että yhteisömme järjestöissä olevia toimijoita (jotka nauttivat jo valmiiksi laajasti yhteisömme luottamusta) ovat mukana erilaisten toimintojen suunitteluissa, kehittämisessä ja toteuttamisessa aktiivisesti mukana. Mukana oleminen ei siis tarkoita sitä, että soitellaan jos tulee tarvetta vaan se on aktiivista työstämistä alusta arviointiin, juurrutukseen ja jatkuvuuteen asti. yhteisömme on niin pieni, että kaikki vaikuttaa kaikkiin on aina läsnä niin hyvässä kuin pahassakin.
Siksi on myös tärkeää - minkä itse opin jo vuosia sitten romanityön gurulta ( Väinö Lindberg), ettei innokkuus yksin riitä vaan yksityäisten romanien ja romanitoimijoiden on aina siis aina viisasta jakaa näkemyksiä, suunnitelmia ja kentällä liikkuvia asioita muiden romanitoimijoiden kanssa, konsultoida vanhempia yhteisömme edustajia sekä vuosia romanityötä tehneitä.
Parhaillaan on paljon hyviä olemassaolevia ja suunnitteilla olevia hankkeita sekä toimintoja, joista on tiivis keskustelu- ja suunnitteluyhteys romanijärjestöjen ja niiden toimijoiden välillä, jotta pysymme kärryillä kaikesta siitä, mitä kentällämme on ja mitä sinne on tulossa. Tätä tiedon ja yhteistyön syvyyttä parannetaan ja kehitetään vieläkin paremmaksi.
valtakunnalliset ja laajaa luottamusta nauttivat romanijärjestöt:
Elämä & Valo ry
Romano Missio ry
Suomen Romanifoorumi ry
Suomen romaniyhdistys
Romamedia
Eri paikkakunnilla on myös paikallisia romaniyhdistyksiä, joiden yhteystietoja ja -henkilöä voi tiedustella Suomen Romanifoorumilta, joka on paikallisten romniyhdistysten kattojärjestö.