Sydämen puutarha
Aamun ajatus - Jos kävelisimme metsän halki ja tulisimme hyvin hoidettuun puutarhaan uskon, että meistä jokaisella tulisi mieleen, että joku on tehnyt tämän eteen kovasti töitä. Luonnon keskelle kun ei ihan itsestään hoidettua puutarhaa synny - ei edes pitkänkään ajanjakson kuluessa. Jumala Luojanamme on Suuri puutarhuri.

Hoitamatta jätetyssä puutarhassa rikkakasvit ottavat vallan hyvin nopeasti ja sen mukana hyötykasvit ja jalopuut näivettyisivät ja muuttuisivat hedelmättömäksi. Harva asia itsensä ja luonnon varaan jätettynä jalostuu, vaikka kehitysopin teoriat niin saattaisivat väittääkin. Sama ilmiö löytyy niin mikro- kuin makrotasolla.
Yksittäistä ihmistä ja jopa kansaa voi verrata puutarhaan. Hyvin hoidettuna meistä on lupa odottaa jotakin, omaan varaan ja villiintymään jätettyinä ei ole paljon hyvää odotettavissa.
"Hedelmistään puu tunnetaan", Jeesus sanoi. Pitkä ajanjakso ja kehityskulut saattavat sokaista meidät näkemästä metsää puilta ja kausaaleja (syy ja seuraus). Hyvinvointivaltiona meillä on vaurauden keskellä erittäin paljon pahoinvointia. Pitäisikö hälytyskellojen soida? Puutarhassa kaikki ei ole hyvin.
Saatamme ajatella, että syyt ovat taloudelliset ja/tai sosiaaliset, mutta ei, syyt ovat oikeastaan teologiset. Se mikä on kristillistä, on myös sosiaalisesti oikeudenmukaisinta, kehityksellisesti kestävintä, taloudellisesti edullisinta, ympäröstöllisesti puhtainta, perheille onnellisinta, kulttuurillisesti arvokkainta, tieteellisesti totuudellisinta.
Miten on tänään sinun oman ja perheesi, yhteisösi, kansasi puutarhan kunto? Iso Kirja -opiston lehtori ja vararehtori Markku Ojaniemi on todennut osuvasti: "Tahdonvoima ei tuo muutosta. Hengelliset harjoitukset, kuten mietiskely, eivät tuo muutosta. Jumala tuo muutoksen. Mutta harjoitusten avulla antaudumme muutokseen."